8 tips voor het optimaal voorbereiden van de IT-infrastructuur in de zorg

Wanneer je in de zorg werkt, wil je zorgen. Door de toenemende regeldruk is daar steeds minder tijd voor. Hiervoor worden IT-oplossingen bedacht, die helaas niet altijd aansluiten bij de wensen. Het ontlasten van de zorgmedewerkers begint dan ook bij het inrichten van een juiste IT-infrastructuur. De infrastructuur moet kloppen als een gezond hart. In deze blog bespreken we 8 tips om de IT-infrastructuur van het zorgproces goed voor te bereiden, zodat iedereen de zorg krijgt die hij of zij verdient.

In dit artikel

Inhoudsopgave

Volgens Uniserver Internet zijn er 8 tips voor het optimaal voorbereiden van de IT-infrastructuur.

1. Goede bewerkersovereenkomst

Een goede bewerkersovereenkomst geeft veel rust. Zo is het belangrijk dat wordt bepaald dat de opdrachtgever de eigenaar van de data blijft. Er bestaan standaarden voor bewerkersovereenkomsten, die onder meer door Nictiz wordt opgesteld. Door een goede voorbereidingen, worden tevens zorgen bij de Raad van Bestuur weggenomen.

2. Een app moet toekomstbestendig zijn

Het werken met apps in de zorg is niet meer weg te denken. Wanneer deze worden ontwikkeld, is het van groot belang dat de app toekomstbestendig is. De toekomst is onzeker. Een overschakeling naar een andere instelling of de eisen die gesteld worden aan beeldkwaliteit bij een echo zijn bijvoorbeeld belangrijke punten. Sta goed stil bij hoe de cliënt/patiënt de informatie gaat gebruiken. Verschillende situaties vragen om verschillende features.

3. Deel kennis

Waarom het wiel uitvinden als het al uitgevonden is? Inderdaad, dat is zonde van de tijd die je liever op een andere manier besteedt. Door kennis te delen op bijvoorbeeld bijeenkomsten met regionale initiatieven, kunnen ervaringen van anderen worden vastgesteld en worden gebruikt.

Goede en efficiënte zorg begint bij een goede IT-infrastructuur.

4. Kijk uit voor lock-in

Een lock-in is iets wat je graag wilt vermijden. Wanneer de apparatuur niet naar behoren functioneert of de relatie met de leverancier niet goed is, wil je kunnen overstappen. Daarom laten wij bij MediLease de klant zelf de leverancier bepalen van de apparatuur. Door de tientallen jaren aan ervaring met de financiering van deze apparatuur hebben we een groot netwerk aan leveranciers, waar we u eventueel mee in contact kunnen brengen. Maar vergeet niet, de keuze van de leverancier ligt altijd bij de instelling!

5. Zorg dat er een gedetailleerd vernieuwingsplan klaarligt

Constante innovatie van technologieën vraagt om frequente vernieuwingen. Zorg daarom dat je bewust bent van de trends en ontwikkelingen en zorg dat je daarop in kunt spelen. Doe dit gefaseerd en bundel niet te veel vernieuwingen samen. Een bundeling van vernieuwingen kan zorgen voor vertragingen en kan er toe leiden dat op het moment dat de vernieuwingen worden geïntroduceerd, de vernieuwing al weer out-dated is.

6. Verandering staat voorop

Bij een goede IT-infrastructuur is flexibiliteit een must. Daarom is het belangrijk dat een IT-systeem gemakkelijk kan up-scalen en down-scalen. De oplossing is daarmee vaak efficiënter en goedkoper.

7. Betrek alle stakeholders

De IT-infrastructuur wordt door iedereen gebruikt: het bestuur, MT, zorgmedewerkers en patiënten. Daarom is het belangrijk om iedereen in het proces te betrekken, zodat er geen frictie ontstaat tussen de verschillende doelgroepen. Een projectteam inrichten met concrete verantwoordelijkheden dat het project begeleidt is hier een goede uitkomst voor.

8. Zorg dat een exit-strategie klaarligt

Als laatste, stel een exit-strategie vast. Dit is een onderwerp dat het liefst onder de tafel wordt geschoven. Waarom zou je in het begin met het einde bezig moeten zijn? Toch is het van essentieel belang als je later keuzes wilt maken, er op duidelijke afspraken teruggevallen kan worden.

Financiering van de IT-infrastructuur

Ook bezig met het vernieuwen van de IT-infrastructuur en bent u nog aan het oriënteren hoe u dit kunt financieren? Dit doen wij met een maatwerk leaseoplossing. Lees hier meer over de mogelijkheden van operational lease.

Deel dit artikel

Email
WhatsApp
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Anderen bekeken ook:

De aanbevelingen zijn gebaseerd op rapport dat tot stand kwam uit een samenwerking tussen patiëntenorganisaties Ieder(in), MIND Landelijk Platform Psychische Gezondheid, Patiëntenfederatie Nederland en PGOsupport en …

Wegens hemelvaart zijn wij op donderdag 9 mei en vrijdag 10 mei 2024 gesloten.