Kabinet investeert flink in het gebruik van e-health

Om de kwaliteit van het zelfstandig wonen voor ouderen of mensen met een chronische ziekte te verhogen worden bepaalde technologieën ingezet. Het kabinet investeert zo’n 90 miljoen euro in deze e-health toepassingen. In het voorjaar van 2019 is het mogelijk voor werknemers in de zorg om hiervoor plannen in te dienen.

In dit artikel

Inhoudsopgave

Meer bewegingsvrijheid

Het toepassen van technologie in de zorg is steeds belangrijker. E-health levert een betere en effectievere zorg. Ouderen, chronisch zieken en mantelzorgers hebben de regie steeds meer zelf in handen. Ook is er meer bewegingsvrijheid voor deze mensen vanwege e-health toepassingen. Hierdoor is het mogelijk om met een betere kwaliteit langer thuis te kunnen blijven wonen.

Minister De Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) investeert om bovenstaande redenen in een groter gebruik van e-health voorzieningen met het programma ‘Langer Thuis’. Denk hierbij aan valsensoren of een betere leefstijlmonitoring. Maar ook technologie voor mantelzorgers geeft hen de mogelijkheid om hun naasten op afstand in de gaten te kunnen houden.

Toegankelijkheid

Alle nieuwe technologieën brengen een grote toegevoegde waarde met zich mee. Maar in de praktijk blijkt er toch nog een flinke drempel te zijn voor mensen om op grotere schaal met e-health toepassingen te werken. Er is namelijk vaak training nodig voor het gebruik van e-health. Hier is het programma ‘Stimuleringsregeling E-Health Thuis’ voor geïntroduceerd. Ouderen kunnen zichzelf hierdoor langer thuis redden.

Hoewel veel e-health toepassingen al beschikbaar zijn voor mensen, wil minister De Jonge ervoor gaan zorgen dat deze producten in de reguliere ondersteuning te vinden zijn. Met een jaarlijks budget van 30 miljoen euro kan de overheid in de komende drie jaar de e-health toepassingen op grotere schaal in gaan zetten. Op deze manier worden ongeveer 280 initiatieven geholpen. Vanaf 1 maart van dit jaar is het voor organisaties al mogelijk om een aanvraag in te dienen.

Vergrijzing in Nederland

In Nederland zijn er momenteel zo’n 1,3 miljoen 75-plussers. In 2030 wordt dit aantal geschat op ongeveer 2,1 miljoen. Mensen worden ouder, blijven langer vitaal en kunnen daardoor langer zelfstandig wonen. ‘Langer Thuis’ zorgt ervoor dat de kwaliteit van leven voor een steeds grotere groep ouderen geoptimaliseerd wordt. Samen met andere programma’s van de overheid worden er drie belangrijke punten verbeterd. Eenzaamheid bij ouderen is er één van. Maar ook de kwaliteit van de verpleeghuiszorg is hoort hierbij. Het verbreden van de mogelijkheden om thuis te kunnen blijven wonen wordt dus als laatste punt met ‘Langer Thuis’ aangepakt.

Deel dit artikel

Email
WhatsApp
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Anderen bekeken ook:

De aanbevelingen zijn gebaseerd op rapport dat tot stand kwam uit een samenwerking tussen patiëntenorganisaties Ieder(in), MIND Landelijk Platform Psychische Gezondheid, Patiëntenfederatie Nederland en PGOsupport en …

Wegens hemelvaart zijn wij op donderdag 9 mei en vrijdag 10 mei 2024 gesloten.