Lease aanvragen

Voor welke leasevorm moet ik kiezen?

Financial lease is een financieringsovereenkomst waarbij MediLease het gehele investeringsbedrag financiert en u de apparatuur gebruikt en per maand een vergoeding aan de MediLease betaalt. Het economische eigendom ligt bij u en daarom komt de investering op uw balans te staan. Aangezien hij op uw balans komt te staan, kunt u ook gebruik maken van de investeringsaftrek. Enkele kenmerken van financial lease:

 • Recht op investeringsaftrek
 • Direct van start
 • Word eigenaar
 • Leasen vanaf €5.000
 • Btw kan meegefinancierd worden

Meer over financial lease leest u hier.

Operational lease van medische apparatuur mag niet worden vergeleken met een operational lease als bij auto’s. Bij auto’s wordt met het woord “operational” dikwijls bedoeld dat alle services, onderhoud, verzekering, belasting e.d. in maandhuur zit verwerkt. Bij het leasen van medische apparatuur is dit niet het geval en wordt met operational lease huur bedoeld. De apparatuur is eigendom van MediLease en staat niet bij u op de balans. U huurt deze van MediLease en betaalt een vast bedrag per maand voor het gebruik van de apparatuur. Aan het einde van de looptijd heeft u de optie om apparatuur te retourneren, door te huren of alsnog te vervangen. Enkele kenmerken van operational lease:
 • Leasen vanaf €5000
 • Btw automatisch per maand
 • Lagere maandprijs
 • Niet gebonden aan fiscale afschrijvingstermijnen
 • Tussentijds apparatuur kunnen upgraden
 • End-of-life van de apparatuur kan worden geregeld
Meer over operational lease leest u hier.

Bij Pay-per-use stemt u samen met de leverancier het aantal te verwachten jaarlijkse behandelingen af waar u een vaste prijs per maand voor betaald. Vervolgens rekent u periodiek af met de leverancier op basis van het aantal daadwerkelijk verrichte behandelingen. Indien het niet mogelijk is om het gebruik te registreren middels een mechanisme in de apparatuur, kan een Pay-per-use-oplossing ook worden afgestemd op de afname van bijvoorbeeld de benodigde disposables bij iedere behandeling.

Meer over Pay-per-use leest u hier.

Switch Lease Is in feite een combinatie tussen operational lease en financial lease. De achtergrond van deze leasevorm is om optimaal gebruik te kunnen maken van de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek. Bij een investering die valt in de staffel van €59.940 tot en met €110.998 (in 2022) kan de maximale investeringsaftrek worden geclaimd. Dit is met name interessant voor Eenmanszaken, VOF-structuren en Maatschappen. Indien u een B.V. heeft is het effect van de investeringsaftrek aanzienlijk minder.

Is het totaal van de investeringen hoger dan €110.998? Dan starten we met een operationele lease (huur) en dat contract wordt het volgende boekjaar omgezet in een financial lease zodat u de maximale investeringsaftrek kunt genieten.

Meer over switch lease leest u hier.

Scroll naar top