Wat is een MRI-scanner?
Wanneer iemand vroeger ergens last van had, was het voor de artsen in kwestie altijd erg lastig om een directe diagnose te stellen. De arts kon alleen uitgaan van ervaring en kennis en lichamelijke observatie. Hij kon niet door het lichaam heen kijken en vertellen wat er precies aan de hand was. Gelukkig staan er tegenwoordig een scala aan beeldvormende technologieën ter beschikking van de arts. Op de MRI-scan kan een arts bijvoorbeeld organen, bloedvaten en zenuwen zien. In dit artikel zal worden uitgelegd wat een van deze apparaten is: de MRI-scanner. MRI staat letterlijk voor magnetic resonance imaging, en wordt ook wel magneetscan genoemd. Zoals deze naam al zegt; bevat de MRI-scanner een sterke magneet. Op de MRI-scan kan een arts bijvoorbeeld organen, bloedvaten en zenuwen zien.
Hoe werkt een MRI-scanner?
Het apparaat bestaat uit een bank waar de patiënt op gaat liggen, en een tunnel waar deze bank in schuift. Deze tunnel is gevuld met magneten en apparatuur dat radiogolven uitzendt. Deze combinatie van apparatuur zorgt ervoor dat de watermagneetjes in de weefsels van het menselijk lichaam gaan resoneren (een soort trillen). Hierdoor creëert het apparaat een dwarsdoorsnede van het doorzochte lichaamsdeel. Plekken waar geen water in het lichaam zit (lucht, botten) zijn niet zichtbaar en komen daardoor zwart op de dwarsdoorsnede. Op MRI-beelden is weefsel erg gedetailleerd zichtbaar. Er kan in sommige gevallen ook een ‘contrastmiddel’ worden ingespoten bij de patiënt, hierdoor wordt hetgeen waar de arts naar op zoek is vaak beter zichtbaar.
Als de MRI-scanner aanstaat, produceert het apparaat rond de 100 dB. Dit is vergelijkbaar met een festival, aangezien Europees bepaald is dat dit niet harder dan 103 dB mag. Dit dus behoorlijk hard. Het is daarom erg gebruikelijk dat de patiënt een koptelefoon of oordoppen op-/inkrijgt om deze geluiden te neutraliseren. Hier staat vaak rustgevende of prettige muziek op aan.
Het verschil tussen een MRI-scanner en een CT-scanner
Er lijkt weinig verschil te bestaan tussen de twee apparaten, maar niets is minder waar. De verschillen tussen deze twee machines zullen we hier kort behandelen. Visueel is het grootste verschil dat de MRI een tunnel is, waar de patiënt in komt te liggen. De CT-scanner heeft alleen een ring waar de patiënt liggend doorheen gaat. Vervolgens gebruikt de CT-scanner röntgenstraling, wat deze ongeschikt maakt voor bijvoorbeeld zwangere vrouwen. De MRI daarentegen gebruikt magnetische velden, wat ervoor zorgt dat deze wel geschikt is voor zwangere vrouwen. Ook de contrastmiddelen van beide apparaten verschillen. Dan het laatste grote verschil, het geluid. De MRI-scanner maakt net zo veel geluid als menig uitgaansgelegenheid. De CT-scanner is vrijwel geruisloos. Ook duurt de MRI-scan iets langer.
MRI-scanner leasen
Wilt u een nieuwe MRI-scanner kopen? Dit kan een grote investering zijn voor uw organisatie. Veel ziekenhuizen, ZBC’s en dierenartsen kiezen daarom voor een slimme leaseoplossing van MediLease. Wij willen graag met u meedenken voor een maatwerkoplossing. Er zijn vele voordelen waarom veel organisaties kiezen voor een leaseoplossing. Hieronder staat een lijst vermeld met de belangrijkste voordelen.