Dubbele vergrijzing, personeelstekorten en de betaalbaarheid van de zorg: grote uitdagingen in de VVT
Verpleeghuizen, verzorgingstehuizen en thuiszorgorganisaties staan nu en de komende jaren voor grote uitdagingen, die niet zomaar opgelost kunnen worden.
Zo is er sprake van dubbele vergrijzing: enerzijds neemt het aantal ouderen toe, anderzijds worden mensen gemiddeld steeds ouder. Hierdoor neemt de vraag naar (intensieve) zorg aanzienlijk toe. Gezien de oplopende personeelstekorten, stemt dat niet positief. Met minder mensen meer doen, wordt ook wel eens gezegd. Om in 2040 dezelfde kwaliteit zorg te kunnen leveren als nu, moet straks 1 op de 4 werkende Nederlands in de zorg werken volgens Actiz. Op dit moment is dat 1 op de 7 werkenden.
Hoe kunnen deze uitdagingen het hoofd geboden worden?
Doordat de zorgvraag zal blijven toenemen, is het belangrijk om zorg anders te organiseren. Het uitgangspunt is het voorkomen van onnodige inzet van duurdere zorg, het vervangen van zorg door bijvoorbeeld technologie en een efficiënter werkproces.
Voorkomen en vervangen van zorg door technologie
Het voorkomen van zorg, ook wel preventieve zorg genoemd, heeft de laatste jaren een toevlucht genomen, mede door de opkomst van E-health. Zelfmeetapparatuur en telemonitoring staat hierbij centraal, waarbij we vier categorieën kunnen onderscheiden: wearables (in de kleren), insideables (in het lichaam), carrieables (in mobiele devices) en domotica (in huis aangebracht). Applicaties die worden ontwikkeld voor op de smartphone vallen hier dus ook onder. Mede door de inzet van dit soort technologieën is het mogelijk om eventuele ziektes vroegtijdig te ontdekken of eventuele herhaling te voorkomen.
Een efficiënter werkproces
Bijna de helft van de tijd van zorgverleners wordt besteed aan administratieve taken die vaak nog handgeschreven zijn. Enerzijds betekent dit dat de juiste digitale toepassingen, zoals EPD’s, geïntegreerd moeten worden in de organisatie. Anderzijds betekent dit ook dat de juiste hardware moet worden ingezet om deze administratieve taken te verwerken.
Apparatuur zoals tablets en smartphones kunnen gebruikt worden om de administratie, al dan niet bij de patiënt op locatie, efficiënt te verwerken waarmee enorme tijdwinsten geboekt kunnen worden. Niet te vergeten kunnen tablets ook worden ingezet als patiënt empowerment, waarbij de tablet een hybride functie heeft met ondermeer de functie entertainment, maar ook zeker een alarmeringssysteem dat het juiste signaal geeft naar de juiste afdeling. In het geval van nood, maar ook in het geval van een glas limonade. Kortom, inzet van digitale technologie zorgt er niet alleen voor dat het efficiënter verloopt, maar ook dat de patiënt leading is in zijn eigen zorgpad.
Welke apparatuur kan ik leasen voor mijn VVT-instelling?
Zorg ICT / E-health leasen
Een efficiënter werkproces dat wordt ondersteund met moderne devices kan uw organisatie helpen bij het leveren van kwalitatief goede zorg. Toch is continu investeren in nieuwe apparatuur zoals smartphones, tablets en andere vormen van E-health een kostbare investering. Omdat budgetten vaak niet toereikend zijn, worden investeringen daarom onverhoopt uitgesteld.
Juist met operational lease zorgt u ervoor dat u altijd kunt investeren in de benodigde apparatuur, zelfs als er geen budget is. Daarnaast zijn er grote voordelen te behalen op het gebied van kostenbesparing, duurzaamheid en productiviteit van medewerkers welke wij graag toelichten in een persoonlijk gesprek aan u toelichten.
‘Low-tech’ medische apparatuur leasen
Naast E-health kan uiteraard ook ‘low-tech’ medische apparatuur in de lease ondergebracht worden. Denk hierbij aan ziekenhuisbedden, medische weegschalen, bloeddrukmeters, glucosemeters, tilliften, zuurstofconcentratoren, infuuspompen en rolstoelen. Hieronder lichten we een belangrijk voordeel toe van het leasen van zorgbedden bij MediLease.
Zorgbedden en toebehoren leasen tegen 9% btw
VVT-instellingen kunnen de btw niet terugvorderen. Dat betekent dat betaalde btw als kosten worden meegenomen, zo ook voor zorgbedden. In tegenstelling tot vele andere soorten medische apparatuur worden zorgbedden met 9% btw belast. Hierbij geldt dat alles wat tegelijkertijd met de bedden besteld wordt en aan het bed gerelateerd is ook met 9% btw belast wordt. Indien dit achteraf of afzonderlijk wordt besteld, dan wordt hier wel 21% btw over gerekend.
Met lease is het mogelijk om deze investeringen – die vaak worden uitgesteld door budgettekort – naar voren te halen, zodat deze in plaats van met 21% ook met 9% btw belast worden. Het is bij MediLease zelfs mogelijk om deze 9% btw maandelijks met de leasetermijn in rekening te brengen.
Bij uw lease direct beschikking over een Asset Management tool
Het beheren van alle assets binnen uw organisatie is erg belangrijk. Ook bij MediLease bieden wij een tool ter beschikking waarin u onder andere inzicht heeft in lopende leaseovereenkomsten en bijbehorende assets: de EnquireNow Client Portal.
In de Asset Management module heeft u een compleet overzicht van alle geleasede assets van uw organisatie met de meeste essentiële informatie over een asset. Denk hierbij aan het type asset, het serienummer, de status en de modelomschrijving. Daarnaast heeft u de mogelijkheid om zelf per asset een gebruiker, kostenplaats en locatie toe te wijzen. Meer over de EnquireNow Client Portal leest u hier. Uiteraard kunt u ook direct informeren bij onze specialist voor een vrijblijvende demo.