Wat is een autoclaaf?
“Autoclaven zijn apparaten waarbij er door middel van stoom en immense drukverschillen materiaal, van bepaalde instrumenten, naar stoffen tot glas, gesteriliseerd kan worden.”
Binnen de medische sector is het ontzettend belangrijk dat al het materiaal en alle gebruiksartikelen netjes schoon ofwel steriel zijn. Hierbij zijn er natuurlijk een hoop materialen die steriel verpakt geleverd worden, maar dit geldt bij lange na niet voor alles. Ook zijn er veel producten die te duur zijn om altijd weg te gooien. Hiervoor is de autoclaaf het uitgelezen product. Een autoclaaf steriliseert allerlei materialen door middel van stoom. Zo kun je met een industriële autoclaaf vloeistoffen, instrumenten, glas, bepaalde soorten plastic en doeken steriliseren. Dit is bijvoorbeeld binnen een laboratorium erg handig en veilig. Wanneer iets gesteriliseerd wordt, worden alle bacteriën die zich op het voorwerp bevinden gedood.
Soorten autoclaven
Er zijn meerdere soorten autoclaven. Deze worden op basis van de vacuüms die gemaakt worden door de vacuümpomp in het apparaat ingedeeld. Door deze pomp wordt het zogeheten “voorvacuüm” gecreëerd. Dit zorgt ervoor dat er geen luchtbellen meer achterblijven in de verpakte materialen waar bacteriën in overleven. De verschillende benamingen voor de types zijn ‘B-type’, ’S-Type’ en ‘N-type’. Het model dat het vaakst voorkomt is het S-type model. Hierbij vindt er vóór óf na het sterilisatieproces een vacuüm plaats. Bij het B-type gebeurt dit zowel voor als na het sterilisatieproces. Ten slotte het N-type apparaat. Bij dit apparaat is er geen vacuum, dit apparaat is dan ook alleen geschikt voor het steriliseren van onverpakt materiaal.
De werking van de autoclaaf
Zoals hierboven uitgelegd, bestaan er binnen de autoclaven ook nog een aantal verschillende opties. Bij al deze modellen geldt dat er stoom door het apparaat en langs het sterilisatiemateriaal gepompt wordt. Dit gaat 15 minuten of in 3 minuten, afhankelijk van de temperatuur van de autoclaaf. De temperaturen die doorgaans gebruikt worden zijn tussen de 120-140 graden Celsius. Omdat er stoom wordt opgewekt in een autoclaaf, is er natuurlijk water nodig om naar stoom te converteren. Dit gebeurt niet met normaal water, maar met demiwater. Dit gedemineraliseerde water heeft geen ionen (zouten en mineralen) meer omdat deze verwijderd zijn. Het is erg relevant om juiste water te gebruiken omdat een autoclaaf een duur en belangrijk apparaat is in de omgeving waar deze staat.
Autoclaaf leasen
Wilt u uw nieuwe autoclaaf leasen? Dit kan een grote investering zijn voor uw organisatie. Veel laboratoria, tandartsen, ziekenhuizen en ZBC’s kiezen daarom voor een slimme leaseoplossing van MediLease. Wij werken leveranciers en merkonafhankelijk dus in principe kan alle apparatuur bij ons in de lease worden ondergebracht. Er zijn vele voordelen waarom veel van deze organisaties kiezen voor een leaseoplossing. Hieronder staat een lijst vermeld met de belangrijkste voordelen.