Wat is een beademingsapparaat?
Een beademingsapparaat, ook wel respirator genoemd, is een apparaat dat helpt bij het ademen. Het apparaat pompt zuurstof in de longen van een patiënt en verwijdert koolstofdioxide. Beademing kan nodig zijn voor mensen met ernstige longziekten, zoals COPD of astma. Het kan ook nodig zijn voor mensen die bewusteloos zijn of die lijden aan een hartstilstand. Beademing is een levensreddende maatregel en kan het verschil maken tussen leven en dood.
Geschiedenis beademingsapparaat
De eerste beademingsmachine werd ontwikkeld in de 18e eeuw door Dr. James Hargreaves. Het apparaat bestond toen uit een soort blaasbalg die lucht naar de longen van de patiënt kon pompen. Dit was een groot voordeel ten opzichte van de vroegere methode waarbij mensen handmatig moesten ademen met blaasbalgen.
In 1874 introduceerde Dr. George Elliott een verbeterde versie van de beademingsmachine, genaamd de “Elliott’s Respirator”. Dit apparaat gebruikte een systeem van rubberen buizen en kleppen om de lucht naar de longen te pompen, waardoor het veel efficiënter was dan de vorige versies.
In 1929 ontwikkelde Dr. Henry Edward McKesson een beademingsmachine die werd aangedreven door elektriciteit. Dit maakte het apparaat veel veiliger en makkelijker te gebruiken, en het werd snel een standaardapparaat in ziekenhuizen over de hele waren.
In de jaren 1950 kwam er een nieuwe generatie beademingsapparaten op de markt, genaamd “jet ventilators”. Dit waren apparaatjes die lucht met hoge snelheid naar de longen konden pompen, waardoor ze veel sneller werkten dan traditionele beademingsapparaten.
CPAP-apparaten zijn nu de meest voorkomende vorm van beademingsapparaat, en ze worden vaak gebruikt door mensen die thuis wonen. Er zijn ook veel verschillende soorten CPAP-machines op de markt, dus er is altijd wel een apparaat dat perfect bij uw situatie aansluit.
Hoe wordt de beademingsapparatuur ingezet?
Beademing wordt meestal toegediend door een masker of een kapje dat over het gezicht van de patiënt wordt geplaatst. Het apparaat zorgt ervoor dat er continue zuurstof naar de longen van de patiënt stroomt. Soms is het nodig om een buis in de keel van de patiënt te plaatsen, zodat de zuurstof rechtstreeks in de longen terechtkomt. Dit wordt intubatie genoemd.
Beademing is een veilige en effectieve behandeling dat wordt toegepast binnen ziekenhuizen en zelfstandige behandelcentra, maar het kan wel wat bijwerkingen hebben. De meest voorkomende bijwerking is ongemak of pijn in het gezicht of de nek. Andere mogelijke bijwerkingen zijn misselijkheid, braken en een droge mond of keel. Soms kan de patiënt ook moeite hebben om aan te sluiten op het apparaat of kan hij last krijgen van duizeligheid of een onregelmatige hartslag.
Beademingsapparatuur leasen
Als u beademingsapparatuur nodig heeft, kunt u deze leasen bij MediLease. Wij zijn een leasemaatschappij die hooggespecialiseerd is in medische apparatuur. U kunt bij ons terecht voor alle soorten beademingsapparatuur, van simpele tot complexe beademingssystemen. U bepaalt zelf wat u bestelt en bij welke leverancier u dat doet. MediLease werkt daarin onafhankelijk. Nadat u uw keuze heeft gemaakt kunnen wij deze voor u onderbrengen in een maatwerk leaseoplossing, zodat deze naadloos aansluit bij uw situatie. Bent u benieuwd naar de mogelijkheden? Neem dan gerust contact op met onze specialist of vraag direct een lease aan.