Investeringsaftrek berekenen

Ondernemers in Nederland kunnen aanspraak maken op investeringsaftrek. Zo kennen we drie typen investeringsaftrek, waarbij we in dit artikel inzoomen op de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek. Afsluitend hebben wij een calculator gemaakt zodat u het effect van de KIA kunt berekenen op uw onderneming.

In dit artikel

Inhoudsopgave

Wat is investeringsaftrek?

Als ondernemer kunt u financieel voordeel behalen met een aantal investeringsregelingen. In Nederland kennen we drie verschillende soorten investeringsregelingen:

  1. Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA);
  2. Milieu-investeringsaftrek;
  3. Energie-investeringsaftrek.

Het bedrag mag worden afgetrokken van de winst uit uw onderneming. De hoogte hiervan is afhankelijk van het totaalbedrag dat u als onderneming heeft geïnvesteerd in een jaar. In dit artikel zoomen we verder in op de Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek.

Wat is Kleinschaligheids-investeringsaftrek (KIA)?

Kleinschaligheids-investeringsaftrek (KIA) is door de overheid in het leven geroepen om investeringen in bedrijfsmiddelen te stimuleren. Wanneer een onderneming investeert in beroepsmatige bedrijfsmiddelen dan komt men in aanmerking voor de Kleinschaligheids-investeringsaftrek (KIA). Deze aftrekpost is met name bedoeld voor de kleinere investeringen. Indien de totale waarde van een investering tussen de € 2.601 en € 353.973 ligt, dan kunt u aanspraak maken op investeringsaftrek.

Welke bedrijfsmiddelen vallen onder de Kleinschaligheids-investeringsaftrek?

In principe zijn dit alle bedrijfsmiddelen die worden aangeschaft die een hogere investeringswaarde hebben dan € 450 exclusief btw. Hierbij kan bijvoorbeeld gedacht worden aan laptops, machines, auto’s maar ook aan medische apparatuur. Ook tweedehands apparatuur komt in aanmerking voor de KIA.

Voorwaarden KIA

  • De investering moet minimaal € 450 (excl. btw) bedragen. Is de investering lager? Dan wordt de investering gezien als ‘reguliere’ zakelijke kosten, die je na aanschaf direct mag aftrekken van de belasting;
  • Jaarlijks moet er minimaal € 2601 geïnvesteerd worden om aanspraak te maken op de KIA;
  • De onderneming dient gevestigd te zijn in Nederland;

Investeringsaftrek en lease

Maar hoe zit het nu met de investeringsaftrek en lease? We onderscheiden twee vormen van lease, te weten financial lease en operational lease.

Financial lease, kan ik bij deze leasevorm gebruik maken van de investeringsaftrek?

Ja, bij een financial lease is dat mogelijk. In het geval van een financial lease is er sprake van een investering. Je bent gedurende de looptijd van overeenkomst economisch eigenaar en na het betalen van de laatste termijn gaat ook automatisch het juridische eigendom op u over. Dit betekent dat het op uw balans komt. In het jaar dat u de investering doet en de apparatuur in gebruik neemt kunt u de KIA aftrekken van de winst.

Operational lease, kan ik bij deze leasevorm gebruik maken van de investeringsaftrek?

Nee, bij een operational lease is dat niet mogelijk. In het geval van een operational lease is er sprake van huur. Gedurende de looptijd van de overeenkomst is de leasemaatschappij zowel juridisch- als economisch eigenaar van de apparatuur. Aan het einde van de looptijd wordt de apparatuur dan ook vaak weer geretourneerd aan de leasemaatschappij.

In plaats van dat de nieuwe apparatuur wordt gekenmerkt als investering, zijn de maandelijkse leasetermijnen als kosten terug te vinden in de winst- en verliesrekening in plaats van op de balans.

Effect berekenen KIA 2024

Om het voor u eenvoudig te maken, hebben wij een calculator gemaakt om het effect van de Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek voor u te berekenen. In 4 stappen kunt u via onderstaande calculator weten wat voor effect de KIA heeft op uw onderneming in 2024. De calculator voor 2022 en 2023 staan onderaan het artikel.

 

Effect berekenen KIA 2023

Om het voor u eenvoudig te maken, hebben wij een calculator gemaakt om het effect van de Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek voor u te berekenen. In 4 stappen kunt u via onderstaande calculator weten wat voor effect de KIA heeft op uw onderneming in 2023. De calculator voor 2022 staat hieronder.

 

Effect berekenen KIA 2022

Om het voor u eenvoudig te maken, hebben wij een calculator gemaakt om het effect van de Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek voor u te berekenen. In 4 stappen kunt u via onderstaande calculator weten wat voor effect de KIA heeft op uw onderneming in 2022.

Deel dit artikel

Email
WhatsApp
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Anderen bekeken ook:

Hoe het ooit begon “Toen Wiechert en ik Dalton Medical in 2001 oprichtten, hadden we een duidelijke visie: een vooraanstaand bedrijf …

Wegens hemelvaart zijn wij op donderdag 9 mei en vrijdag 10 mei 2024 gesloten.