Wat is E-Health?

Wat is E-Health? Deze vraag en meer worden in het artikel beantwoord. Er wordt bijvoorbeeld gekeken naar wat de toepassingen van E-Health zijn en ten slotte hoe MediLease hier een aandeel in heeft. Als u liever een video wilt bekijken dan staat hieronder meteen een korte informatieve video met de belangrijkste aspecten uit het artikel.

In dit artikel

Inhoudsopgave

 

ICT-toepassingen die ondersteuning bieden in de zorg

Wat is E-Health? Een steeds vaker terugkerend en herkenbaar fenomeen; digitalisering in de zorg. Door het toepassen en inzetten van bepaalde technologieën kunnen patiënten steeds meer zelfstandig regelen. Hierdoor kunnen artsen ook sneller werken. De Nederlandse Zorgautoriteit houdt zich hierom ook aanbevolen om deze ontwikkelingen te ondersteunen, op één voorwaarde; dat de zorg beter en betaalbaarder wordt.

Wat is E-Health of EHealth?

Beide termen zijn mogelijk om te gebruiken. E-Health wordt het meest gebruikt.

“E-Health gaat over digitale toepassingen in de zorg: het gebruik van informatie- en communicatietechnologie ter ondersteuning of verbetering van de gezondheid en de gezondheidszorg”

Met E-Health bedoelen we een brede diversiteit aan producten of apparaten. Beginnend bij, om maar iets te noemen, een FitBit, Apple Watch of dergelijke smartwatch. Dit zijn vormen van hardware waar gezondheid mee gemonitord kan worden. Hiernaast zijn er natuurlijk nog een hele hoop verschillende soorten ICT-materialen die hiervoor gebruikt kunnen worden. In essentie gaat het er om dat een apparaat een medisch-ondersteunend onderdeel bevat. Wanneer een dokter zijn telefoon gebruikt om hiermee een foto te maken en deze foto naar een specialist doorstuurt; wordt de telefoon een applicatie van E-Health. Het scheelt u nu tenslotte een extra trip naar die specialist.

Het effect van E-Health toepassingen

Een hoop bedrijven, organisaties en overheidsinstellingen willen met de tijd mee gaan, al helemaal wanneer dit zorgt voor voordelen. Dit is een van de voornaamste redenen dat ze ook mee willen lopen met het inzetten van toepassingen van E-Health. Door het gebruiken van zorg op afstand en de applicaties daarvan, nemen we zorgpersoneel werk uit handen en dit zorgt ervoor dat de werkdruk lager wordt. Dit betekent vervolgens dat het zorgpersoneel meer tijd heeft voor het daadwerkelijke zorg verlenen.

Hoe wordt E-health gefinancierd?

Doordat de zorg op afstand een redelijk nieuw concept is, roept het financieren van E-Health nog veel vragen op. Er zijn meerdere manieren om deze zorginnovatie te financieren, bijvoorbeeld via subsidies en via zorgverzekeraars. Om dit te doen moeten er wel eerst goede afspraken gemaakt worden. Normaal gesproken wordt de zorg pas betaald na de zorg te hebben geleverd, ook wel DOT/DBC genoemd. Bij ICT & Health is dit lang niet altijd het geval. Dit komt doordat E-Health een doorlopend proces is, vaak zonder een duidelijk eindpunt. Hierdoor ontstaat er soms nog een grijs gebied. Gelukkig komen er steeds meer zorginstellingen en zorgverzekeraars die meewerken met het bedenken van oplossingen.

E-Health en leasen

Naast het financieren van E-Health via subsidies en via zorgverzekeraars, kan er ook voor worden gekozen om E-Health hardware te leasen. Wanneer u deze innovatie in de zorg effectief wil inzetten, moet de hardware altijd up-to-date zijn. Dit zodat de software die hierop draait geen kuren gaat vertonen en op zijn best functioneert. Daarnaast kan personeel met up-to-date hardware en software de gewenste efficiency voordelen behalen. Als dit veroudert, kan dat namelijk negatieve gevolgen hebben.

Omdat er toch nog weinig bedrijven zijn die zich specialiseren in het faciliteren van E-Health hardware, hebben wij een overzicht gemaakt van alle E-Health hardware leveranciers.
Om zorginstellingen te ondersteunen met het effectief inzetten van zorg op afstand biedt MediLease een maatwerk operational leaseoplossing aan. Met deze leasevorm heeft de zorginstelling de flexibiliteit om apparatuur gedurende de looptijd te upgraden of uit te breiden bij succes. Ook is het met operational lease mogelijk om te investeren in deze zorginnovatie, zonder dat daar budget voor is vrijgemaakt. Het gebruik van de apparatuur staat voorop, niet het bezit.

Gaat u investeren in E-Health en wilt u meer weten over de mogelijkheden van operational lease? Klik dan hier voor meer informatie over onze operational lease oplossing.

Wat is E-Health?

Deel dit artikel

Email
WhatsApp
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Anderen bekeken ook:

Hoe het ooit begon “Toen Wiechert en ik Dalton Medical in 2001 oprichtten, hadden we een duidelijke visie: een vooraanstaand bedrijf …

Wegens hemelvaart zijn wij op donderdag 9 mei en vrijdag 10 mei 2024 gesloten.